Thursday, September 13, 2012

Cara Menyemak Produk yang Berdaftar dengan BPFK


Gambar 3


Gambar 2


Gambar 1



Ramai di antara kita, apabila membeli pelbagai produk (contoh: krim kecantikkan, ubat untuk kurus, supplement untuk kesihatan dll) pasti merasa ragu-ragu tentang kesahihan apa yang dinyatakan pada produk tersebut. Tak kan kita nak bawa sampel produk tersebut ke makmal plak, dah jadi satu kerja. Kesudahannya, ramai yang main beli jer dan akhirnya ada yang terkena kesan sampingan yang hingga memudaratkan kesihatan seperti ada yang menanggung masalah buah pinggang kerana menggunakan produk slimming atau muka naik jerawat yang amat teruk.

Sebenarnya, produk-produk ini sepatutnya mendapat kelulusan dahulu daripada Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) sebelum memasarkan kepada orang awam. BPFK ni ada jer buat iklan kat TV suruh kita perhati produk yang kita nak beli ni ada nombor kelulusan KKM ker tak. Jadi kita tak boleh ler salahkan sesiapa. kita yang tak ambil tahu.


Oleh itu, saya ingin berkongsi cara untuk menyemak kesahihan nombor lesen yang dipaparkan pada pelbagai produk seperti kosmetik, traditional, health supplement dan lain-lain dengan melayari lawan sesawang. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Masuk ke laman ni.:

http://quest3.bpfk.gov.my/QUEST3_SEARCH/

2. Pergi ke 'Product Type:' dan pilih ler jenis produk yang kita nak semak.

Contoh katakan nak semak produk kosmetik, so pilih 'Cosmetic Product Only' seperti yang ditunjukkan di Gambar 1.


3. Pilih search by ' Product Registration No.' dan masukkan nombor pendaftaran KKM yang hendak disemak.

Contoh: As Beauty Krim Malam - Nombor kelulusan KKM: NOT101103172K. Rujuk Gambar 2 di atas.

4. Akhir sekali tekan 'Search' dan keluar ler keputusan samada produk tu memang berdaftar atau tidak. Rujuk Gambar 3 di atas.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment